środa, 19 lutego 2014

274. Owsianka pachnąca wiosną...

Ahh... wiosna!


Pieczona owsianka z mozzarellą, borówkami amerykańskimi i suszonymi płatkami jaśminu.
Baked oatmeal with mozzarella, blueberries and dried jasmine petals.


Przepis/1 porcja /:
-pół szklanki płatków owsianych
-garść borówek
-czubata łyżeczka suszonych płatków jaśminu
-łyżeczka cukru trzcinowego
-szczypta soli
-jajko
-1/4 mleka 
-łyżka śmietany 12%
-pół kulki mozzarelli

Płatki mieszamy z borówkami, jaśminem, cukrem i solą. Wbijamy jajko, dolewamy mleko i dodajemy śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mozzarellę kroimy w plasterki. Kokilę natłuszczamy i przekładamy do niej część owsianki, układamy plasterki mozzarelli i przykrywamy drugą częścią masy. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok 25-30 mim.

17 komentarzy:

  1. bardzo interesujące połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam mozzarellę na słodko! ale w owsiance jeszcze nie próbowałam, ciekawie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, to niesprawiedliwe - wszyscy kuszą borówkami i jagodami ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. mozzarella na słodko? Takiej wersji nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mozzarella z owsianką? Na słodko? Brzmi ciekawie :) Już wyobrażam sobie, jak musi smakować taka rozpuszczona, ciągnąca się w tym soku z jagód :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa smaku tych płatków jaśminu, myślałam że to migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smaki i aromaty. musiało być cudownie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. o, taka do mojej podobna dość :) mozarella zapiekana to miłość ma wielka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiała być bardzo smaczna, ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja lubię sery na słodko! W szczególności wszelkie pleśniowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. w takim połączeniu jeszcze mozzarelli nie próbowałam, ale wszystko się da nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. owsianka z mozarellą? jestem zdzwiona jak dziewczyny przede mną ;) Ale brzmi i prezentuje się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam jeszcze mozarelli na słodko. Brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miałam już jakiś czas temu kupić mozarellę do czegoś na słodko no i kupiłam fetę ;P
    Ten jaśmin brzmi intrygująco, pierwsze słyszę. Przybliżysz mi trochę jego smak?

    OdpowiedzUsuń