czwartek, 20 czerwca 2013

38.Trochę zgrabniejszy Niechlujny Joe

Ufff, jak gorąco... Topię się, już nie wiem co mam z siebie zdjąć. Źle dziś spałam, ok.3 zaczęła się burza. Duszno, mokro i gorąco. To chyba najgorsze połączenie.
Sloppy Joes to kanapka bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, w kraju znanego ze niekoniecznie zdrowego jedzenia. Tradycyjnie przyrządza się go z mielonej wołowiny i tony keczupu, jednak ja postanowiłam go trochę odchudzić i ozdrowić. Wieczorem upiekłam bułki i dałam sprubować bratu. "Nawet dobre, lepsze niż ze sklepu" Z farszem rewelacja! Jedna z bardziej sycących kanapek jakie jadłam w życiu. A ile zabawy przy jedzeniu! Pół twarzy w sosie, gwarantowane. :D


~Sloppy Joes z domową pełnoziarnistą bułką i domowym guacamole~



Przepis:
Bułki (4 sztuki)
-250g mąki pełnoziarnistej chlebowej
-łyżeczka drożdży instant 
-50g miękkiego masła
-300ml mleka
-łyżeczka miodu (u mnie ten)
-łużeczka cukru
-1/2 łyżeczki soli
-sezam lub siemię lniane
-dodatkowe mleko do posmarowania



Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól - mieszamy. Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku (ma być lekko ciepłe), po czym zdejmujemy je z gazu i rozpuszczamy w nim miód. Wlewamy mleko do miski z mąką, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (przez kilka minut). Wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie wyjmujemy ciasto, "rozpłaszczamy" rękami, składamy i chowamy ponownie do miski na kolejną godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy sezamem lub siemieniem lnianym. Pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.

Farsz (1 porcja)
-100g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 
-1/2 małej zielonej papryki 
-2 małe starte marchewki
-2 średnie pomidory 
-1/2 małej cebuli 
-ząbek czosnku
-szczypta: soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, chilli i ostrej papryki 

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy do brązowego koloru. Doprawiamy pieprzem ziołowym i zdejmujemy z gazu. Na patelnie wrzucamy warzywa  i dusimy przez ok. 15 min, podlewając wodą w razie potrzeby. Tak podduszone warzywa blenderujemy i z powrotem wrzucamy ma patelnie. Dodajemy mięso i wszytko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Najsmaczniejsze jest, gdy smaki się przegryzą, więc warto przygotować farsz wcześniej.

Guacamole 
-1/2 dojrzałego awokado 
-3 łyżki soku z cytryny 
-do smaku; sól, pieprz, czosnek w proszku 

Awokado wydrążamy i mieszamy na gładką masą z resztą składników. 

30 czerwca zostanie zlikwidowany Google Reader, a co za tym idzie możliwość obserwowania blogów. Dlatego zapraszam do obserwowania mojego bloga na bloglovin.

Follow on Bloglovin
Wystarczy założyć tam konto, a wszystkie obserwowane przez nas blogi zostaną automatycznie przeniesione tam.

6 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o tej bułce, tzn. o tej kanapce:) Zarówno w wersji pierwotnej, jak i Twojej - brzmi fajnie, zjadam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jeszcze nie słyszałam o takiej bułce, ale prezentuje się bardzo fajnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba sobie coś takiego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm kuszące ;) chętnie bym spróbowała tego smacznego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń