niedziela, 2 czerwca 2013

20. wytrawnie? nieee...

Chciałabym napisać, że pogoda jest rewelacyjna, że za oknem ptaszki śpiewają, a mnie samej chce się żyć. Bzdura... Dlaczego pogoda tak bardzo na mnie wpływa?
Dziś mój kolejny debiut, pancakes z cukinią. Cukinia kojarzyła mi się od zawsze z placuszkami, które robiła moja babcia. Nie przepadałam za nimi i może dlatego cukinia czekała na wykorzystanie tak długo. Czekała, czekała, ale się w końcu doczekała. Ale cukinia, to tak raczej wytrawie. Nieee... sos! Przygotowałam go przed zrobieniem placuszków i bałam się że nie doczeka do ich zrobienia :) Oczywiście to tak wyglądają tylko do zdjęcia, w rzeczywistości placki były upaciane w syropie :P

~owsiane pancakes z cukinią polane domowym syropem z borówek, ricottą i borówkami~


Przepis (1 porcja)
suche składniki:

-70g mąki owsianej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
-1/2 łyżeczki cynamonu 
-1/4 łyżeczki mielone ziele angielskie 
-1/4 łyżeczki mielonych goździków 
-2 łyżeczki cukru, opcjonalnie (ja nie dawałam, syrop mi wystarczył

mokre składniki: 
-1 białko 
-1/3 szklanki mleka
 -1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
-1/2 szklanki drobno startej cukinii 

Mieszamy suche składniki w misce. W osobnej miseczce mieszamy mokre składniki (bez cukinii). Cukinię zcieramy i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki do mokrych. Mieszamy aż się połączą. Odstawiamy ciasto na 10 minut, tak by suche składniki mogły chłonąć składniki mokre. (Naprawdę nie chcesz pominąć ten kroku!) Smażyć na rozgrzanej patelni z obydwu stron. 

Syrop
-60g borówek
-1-2 łyżeczki cukru 
-2-3 łyżki soku z pomarańczy 
-3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
-1/4 szklanki wody
-trochę startej skórki z cytryny 

Borówki, wodę, cukier zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną wymieszamy z sokiem z pomarańczy i dodajemy do gotujących się borówek. Mieszamy lekko rozgniatając borówki, tak by puściły sok. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Chwilę gotujemy cały czas mieszając. Przelewamy do miseczki. Smacznego! ;D

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię :) Pyszne placuchy! I ten sosik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że na każdego pogoda jakoś wpływa, mniej lub bardziej :) Tym bardziej, że jest czerwiec, każdy chciałby słońce, a tutaj deszcz :<
    Owsiane placuszki to numer jeden! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie! :) uwielbiam cukinię w plackach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie ci wyszły, pychotka !! muszę kupić w końcu cukinię bo mam na nią coraz większą ochotę ;p
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Też odczuwam każdą zmianę pogody :/
    Ten sos musiał być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne połączenie:)polecam mus z czarnego bzu oraz różne inne konfitury do tego rodzaju eksperymentów dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. placuszki na niedzielne śniadanie?:) idealny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. zaintrygowały mnie te przyprawy - ziele angielskie do placuszków na słodko to odważne posunięcie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, troche sie obawialam, ze nie wyjadatak jak sobie zaplanowalam, ale jak dla mnie idealnie sie wkomponowalo ;)

      Usuń
  9. Owsiane pancakes, jestem chętna! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Owsiane, uwielbiam! I ten sos <3 Cudowne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń