Sloppy Joes to kanapka bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, w kraju znanego ze niekoniecznie zdrowego jedzenia. Tradycyjnie przyrządza się go z mielonej wołowiny i tony keczupu, jednak ja postanowiłam go trochę odchudzić i ozdrowić. Wieczorem upiekłam bułki i dałam sprubować bratu. "Nawet dobre, lepsze niż ze sklepu" Z farszem rewelacja! Jedna z bardziej sycących kanapek jakie jadłam w życiu. A ile zabawy przy jedzeniu! Pół twarzy w sosie, gwarantowane. :D
~Sloppy Joes z domową pełnoziarnistą bułką i domowym guacamole~
Przepis:
Bułki (4 sztuki)
-250g mąki pełnoziarnistej chlebowej
-łyżeczka drożdży instant
-50g miękkiego masła
-300ml mleka
-łyżeczka miodu (u mnie ten)
-łużeczka cukru
-1/2 łyżeczki soli
-sezam lub siemię lniane
-dodatkowe mleko do posmarowania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
drożdże, cukier i sól - mieszamy. Mleko delikatnie podgrzewamy w
garnuszku (ma być lekko ciepłe), po czym zdejmujemy je z gazu i
rozpuszczamy w nim miód. Wlewamy mleko do miski z mąką, dodajemy
masło i zagniatamy ciasto (przez kilka minut). Wkładamy je do
miski, przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na
2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie wyjmujemy ciasto,
"rozpłaszczamy" rękami, składamy i chowamy ponownie do
miski na kolejną godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy
bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy sezamem lub
siemieniem lnianym. Pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Farsz (1 porcja)
-100g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
-1/2 małej zielonej papryki
-2 małe starte marchewki
-2 średnie pomidory
-1/2 małej cebuli
-ząbek czosnku
-szczypta: soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, chilli i ostrej papryki
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy do brązowego koloru. Doprawiamy pieprzem ziołowym i zdejmujemy z gazu. Na patelnie wrzucamy warzywa i dusimy przez ok. 15 min, podlewając wodą w razie potrzeby. Tak podduszone warzywa blenderujemy i z powrotem wrzucamy ma patelnie. Dodajemy mięso i wszytko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Najsmaczniejsze jest, gdy smaki się przegryzą, więc warto przygotować farsz wcześniej.
Guacamole
-1/2 dojrzałego awokado
-3 łyżki soku z cytryny
-do smaku; sól, pieprz, czosnek w proszku
Awokado wydrążamy i mieszamy na gładką masą z resztą składników.
30 czerwca zostanie zlikwidowany Google Reader, a co za tym idzie możliwość obserwowania blogów. Dlatego zapraszam do obserwowania mojego bloga na bloglovin.
Wystarczy założyć tam konto, a wszystkie obserwowane przez nas blogi zostaną automatycznie przeniesione tam.
Nie słyszałam o tej bułce, tzn. o tej kanapce:) Zarówno w wersji pierwotnej, jak i Twojej - brzmi fajnie, zjadam!
OdpowiedzUsuńOoo, jadłabym :D
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie słyszałam o takiej bułce, ale prezentuje się bardzo fajnie. :D
OdpowiedzUsuńChyba sobie coś takiego zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńmmm kuszące ;) chętnie bym spróbowała tego smacznego dnia ;)
OdpowiedzUsuń