wtorek, 11 czerwca 2013

29. Dwukolorowo, dwusmakowo

Piękna pogoda, słońce sprawia, że praktycznie już czuję wakacje. W sumie to już praaawie wakacje, to już niecałe 3 tygodnie! :D
Cieszę się, że prowadzę tego bloga. Bardzo. Poniekąd zmusza mnie to do kombinowania  i eksperymentowania (tak samo jak kończący się termin przydatności pewnych produktów...). Poznaję nowe smaki i dużo się uczę. Odkrywam tak cudowne śniadanie jak dziś. Czysta improwizacja, a wyszło puszyste, cieplutkie i bardzo słodkie. To jest to czego potrzebowałam dziś z samego rana.






~ dwusmakowe serniczki z ricotty z mocno czekoladowym spodem; z malinami i startymi migdałami~


Przepis (2 serniczki z kokilki śr.10cm)
-200g ricotty 
-2 białka
-żółtko
-łyżeczka stevii
-płaska łyżka budyniu śmietankowego 
-kilka kropel olejku waniliowego i śmietankowego 
-łyżeczka kakao
-2 kostki gorzkiej czekolady 

Dodatkowo:
-5 migdałów
-50g malin



Nagrzewany piekarnik do 180 stopni. Żółtka i białka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Żółtak ucieramy z stevią do jasnego koloru (przez. ok.8 min). Dodajemy zimną ricottę i miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy olejki i budyń. Dodajemy delikatnie dokładnie ubite białka (najlepiej drewnianą łyżką). Oddzielamy 4 czubate łyżeczki masy, i dodajemy do niej kakao. Do natłuszczonych kokilek dodajemy najpierw jasną masę dokładnie uzupełniając szparki, a następnie delikatnie nakładamy ciemną i układamy w środek po kostce czekolady. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez ok.15-20 min, następnie zostawiamy przez 5min z rozwartymi drzwiczkami piekarnika. Wyciągamy z kokilek i podajemy z malinami i migdałami. Smacznego! :D

30 czerwca zostanie zlikwidowany Google Reader, a co za tym idzie możliwość obserwowania blogów. Dlatego zapraszam do obserwowania mojego bloga na bloglovin.

Follow on Bloglovin
Wystarczy założyć tam konto, a wszystkie obserwowane przez nas blogi zostaną automatycznie przeniesione tam.


9 komentarzy:

  1. Genialnie wyglądają, skład bardzo smakowity, więc do zrobienia koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pychotka !!

    katarzynagotuje.blogspot.com - zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają kusząco! Kolejny powód, by kupić ricottę!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, z ricotty na pewno pyszne !! do tego dwa smaki , cudnie ;)
    u mnie deszczowo ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ekstra wyglądają, jednak nie przepadam za ricottą:P

    OdpowiedzUsuń