Ja pewnie zauważyłyście zaprzyjaźniłam się ostatnio z mąką gryczaną, Kiedy spróbowałam jej po raz pierwszy TU wiedziałam, że będę z niej korzystać częściej. Wypieki rosną na niej prawie jak na pszennej. Fakt, nadaje im specyficznego smaku, ale właśnie dzięki temu nabierają one charakteru. Polecam eksperymentować z tą mąką, bo naprawdę warto :D
~Gryczane muffiny gruszkowo-sezamowe podane z kremem z ricotty i masy krówkowej~
Gryczane muffiny gruszkowo-sezamowe:
-70g mąki gryczanej
-łyżka ziaren sezamu
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-mała gruszka starta na tarce o dużych oczkach
-jajko
-odrobina mleka (do odpowiedniej konsystencji)
Mąkę przesiewamy i łączymy z sezamem, solą i sodą. W osobnej miseczce łączymy jajko z gruszkę. Masę tę dodajemy do mąki i dodajemy mleko, tak aby cisto było bardzo geste. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25min. Smacznego! :D
Ten krem - CUDO!
OdpowiedzUsuńZ chęcią zrobię takie muffiny. Ciekawe połączenie - sezam i gruszki, no i ricotta na wierzchu. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisy do mojej akcji! Muffinki wyglądają bardzo smakowicie! Pozdrawiam z Doliny smaków i zapraszam do innych moich akcji kulinarnych!
OdpowiedzUsuńależ dobrze wyglądają! u mnie dziś też sezam z tym, że na obiad :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dni sam na sam ze sobą. Nikt mi nie przeszkadza, nie pyta, nie snuje się... docenia się później towarzystwo, a w towarzystwie docenia sie samotne dni - fajne jest to nasze życie!:))
OdpowiedzUsuńTaka prawdziwa esencja jesieni w małej muffince.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w akcji :)
Aaaaaaaaaa! Ten krówkowy krem, o rajciu!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to połączenie smaków i ten krem na muffinach kusi ! świetne ;)
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu !
ten krem podbił me serce! :D
OdpowiedzUsuńśliczne! ale chyba zamienię krówkę na masło orzechowe, to uzaleznienie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę koniecznie spróbować! :)
OdpowiedzUsuń