~Cynamonowe mini ciasto orzechowe z śliwkowymi powidłami z orzechami,
nasączone domowym syropem cynamonowym~
~Mini Cinnamon walnut cake with plum jam with walnuts
soaked by homemade cinnamon syrup~
-30g + 10g orzechów włoskich
-20g mąki z brązowego ryżu
-łyżka mielonego siemienia lnianego
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki sody
-szczypta soli
-jajko
-50g jogurtu naturanego
-20g śliwkowych powideł z orzechami
-syrop cynamonowy
Orzechy wrzucamy na patelnie i prażymy przez chwilę. Obieramy (skórka powinna łatwo odchodzić. 30g mielimy na mączkę, a 10 drobno siekamy. Zmielone i posiekane orzechy mieszamy z mąką ryżową, siemię lnianym, cynamonem, sodą i szczyptą soli. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz powidła i mieszamy energicznie i tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35min w 200 stopniach. Wyciągamy i studzimy przez ok. 10 min. Po tym czasie ciasto nakłuwamy patyczkiem, a w dziurki wlewamy odrobinę syropu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
przepyszne :) wyobrażam sobie jak musiało pachnieć
OdpowiedzUsuńmmm.. cynamon i nic więcej mi nie trzeba! A takie cudo o poranku, jeszcze ciepłe, mmmm :)
OdpowiedzUsuńteż lubię ale coraz mniej czasu na to.... śliczne serducho :)
OdpowiedzUsuńCiasto - kwintesencja jesieni :) I cudne serducho <3
OdpowiedzUsuńpoproszę takie jutro z samego rana! :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Wyobrażam sobie, że musi świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńale urocze to serducho <3
OdpowiedzUsuńa ten chlebek juz w ogóle niebo !
ciekawie ! coraz to pyszniejsze pomysły na śniadaniowe ciacha wychodzą ! orzechowe z pewnością aromatyczne, pyszne, zdrowe i jesienne <3
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam piec, szkoda, że codzienne wstawanie na 8 do szkoły temu nie sprzyja :(
OdpowiedzUsuńFajne takie ciacho z samego rana :) i na dodatek przepełnione cynamonową nutą :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńZapach cynamonu to dla mnie zapach jesieni (przez szarlotki) i zimy (przez pierniki)... Pychota!
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji! ;*
jak zobaczyłam ten przepis w akcji, od razu wiedziałam, że jest Twój. po prostu Ty zawsze zrobisz coś, na co akurat mam ochotę! ;)
OdpowiedzUsuń