~Pieczone jabłko z orzechami arachidowymi, nerkowcami i miodem,
serek wiejski z cynamonem~
Pieczone jabłko z orzechami i miodem:
-duże jabłko
-15g orzechów arachidowych
-15g nerkowców
- 2 łyżki miodu kaszubskiego
-łyżka syropu klonowego
-kilka kropel octu jabłkowego*
-1/4 łyżeczki cynamonu
Jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy górną część (czapeczkę z ogonkiem :)). Wydrążamy je pozbywając się pestek, a wnętrze posypujemy cynamonem. Orzechy niezbyt drobno siekamy. Mieszamy z miodem, syropem klonowym i octem. Przekładamy orzechy do wydrążonego jabłka i przykrywamy jego odciętą częścią. Jabłko umieszczamy w kokilce i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 min (do całkowitego zmiękczenia). Smacznego! :D
*dla tych, którzy nie chcą się tak bardzo zasłodzić :)
pieczone jabłka to typowo jesienne smakołyki :)
OdpowiedzUsuńja wczoraj zafundowałam sobie jabłko z mikrofali, trochę szybciej, a efekt podobny :)
OdpowiedzUsuńPieczone jabłko to zmora dzieciństwa, moja Mama robiła kilka podejść, aby przekonać mnie do tego owocu w formie pieczonej.
OdpowiedzUsuńNo way.
u mnie tak było z babcią, ale w końcu jej się udało i lubię te jabłka ,ale to chyba jedyny babciny przepis który wolę robić po swojemu :)
UsuńPysznie, jesiennie i rozgrzewająco!
OdpowiedzUsuńGenialne to jabłuszko :)
OdpowiedzUsuń...i to jak smakowita niespodzianka ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, świetna wariacja :D
OdpowiedzUsuńJabłkowe śniadanko <3
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego to ja jeszcze nie widziałam :)
Bardzo lubię pieczone jabłka, ale nawet nie pamiętam kiedy jadłam taki ostatnio.
OdpowiedzUsuńmusiało być ekstremalnie słodkie :)
OdpowiedzUsuń