piątek, 25 października 2013

157. Światowy Dzień Makaronu. Nietypowe kokardki.

Jak wiecie byłam we Włoszech (wiem, że upominacie się o relacje, wiem ^^). Nie wiecie jednak, że przywiozłam ze sobą paczkę nietypowego makaronu (nie byłabym sobą gdybym go nie kupiła :)) Kokardki w paseczki, barwione naturalnymi składnikami tj. pomidor, szpinak, burak czy papryka. Makaron prosto ze stolicy makaronowych dań jest wprost idealny by uczcić Światowy Dzień Makaronu.


~Zapiekanka makaronowa z ricottą i musem malinowym pod bezą~
~ Baked pasta with ricotta and raspberry mousse with meringue ~



Zapiekanka makaronowa z ricottą i musem malinowym 
(2 kokilki):
-50g makaronu (u mnie kokardki)
-125g ricotty
-2 łyżeczki musu malinowego
-masło (do wysmarowania kokilek)
-2 białka 
-2 łyżki cukru 
-kilka kropli octu winnego 
-szczypta soli

Makaron gotujemy al'dente. Układamy część na dnie natłuszczonej kokilki, nakładamy ricottę oraz mus i przykrywamy kolejna warstwą makaronu i ricotty.  Wstawiamy na 10 min. do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą i octem. Dodajemy po łyżce cukru i jeszcze chwilę ubijamy. Łyżką nakładamy białka do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Kokilki wyciągamy z piekarnika i wyciskamy na nią bezę. Pieczemy do zarumienienia sie bezy. Smacznego :D


16 komentarzy:

  1. Nie no, pomysł jest ekstra :) Uwielbiam ricottę i makaron, więc na pewno zrobię to danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę koniecznie zjeść dziś coś makaronowego na obiad :D
    a w połączeniu z ricottą - uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pod czym?
    Pod...
    Pod...
    Pod..
    bezą...?
    <3

    A kokardki są świetne! Przepadam za makaronem, makaron rządzi światem!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie Ty dorwałaś ten cudny makaron? Pyszota <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kokardki. A i danie bardzo interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. ricotta, mus malionowy, makaron i beza? :O genialny pomysł <3

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej zapiekanki nie powstydziłby się żaden światowej sławy kucharz, mistrzostwo !

    OdpowiedzUsuń
  9. Własnie, dobry pomysł z makaronem na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapiekane z ricottą? od razu wiem, że to polubię :) świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak cudnie wyglądają! Biorę przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. musiałaś zrobić coś ciekawszego, jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń