~Bananowo-orzechowe gofry żytnie podane z bananem, fistaszkami i ricottą~
-40g mąki żytniej
-20g mąki arachidowej
-łyżka masła orzechowego
-20g fistaszków
-średni banan
-jajko
-ok.1/4 szklanki mleka
-łyżka masła
-szczypta soli
-pół łyżeczki sody
Mąki mieszamy z solą i sodą. Banana rozgniatamy i mieszamy z jajkiem oraz mlekiem. Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Dodajemy rozpuszczone masło oraz posiekane orzeszki i dokładnie mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez ok.7min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wiem o czym mowisz, ja mam tak przeważnie, gdy jem owsiankę i zostaje mi troszkę miejsca w miseczce :) Kocham gofry <3
OdpowiedzUsuńmoje smaki -banan i masło orzechowe ! fajne gofry wyszły :) i widzę, że masz mąkę arachidową ,ciekawie!
OdpowiedzUsuńteż robiłam wczoraj gofry, ale było to 1sze podejście
OdpowiedzUsuńmąki arachidowej jestem przeciekawa :)
ooo , ale pycha <3
OdpowiedzUsuńmogę się na jednego wprosić ?:)
bardzo lubię takie niezdecydowanie!
OdpowiedzUsuńAch, gofry <3 Zjadłabym, ale ostatnio zupełnie mi nie wychodzą. I stęskniłam się za smakiem ricotty...
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie miałam jeszcze szansy wypróbowania mąki arachidowej, ale wszystkie twoje eksperymenty z nią coraz bardziej mnie do tego zachęcają. (; będę się musiała za nią w końcu rozejrzeć!
OdpowiedzUsuńJa w swojej okolicy nie moglam jej nigdzie znalezc, wiec kupilam ja tu: http://sklepnazdrowie.pl/3725-maka-arachidowa-250g.html. Tania nie jest, ale swietnie dopelnia takie orzechowe twory ;)
UsuńI takie upchane wszytskim co się da dania są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńHa:D Cała lodówka mogłaby dziwnie wyglądać, szczególnie, że najprawdopodobniej miałas w niej zarówno wędlinę, jak i słodkości. Słodko-wytrawne gofry... ciekawe to by było:p
OdpowiedzUsuńno i wyszło fajne kombo!
OdpowiedzUsuńMniami! <3 Chcę!
OdpowiedzUsuńMusze zainwestować w gofrownicę!
a wyszła bardzo smaczna kombinacja :)
OdpowiedzUsuńTakie wypchane pysznościami po brzegi dania są pyszne! Nie dziwię się, że ciężko było ci się powstrzymać :D
OdpowiedzUsuńDotychczas najlepsze z Twoich gofrowych przepisow. Takie orzehowo orzechechowe, chrupiace, cuudne! Nadal jednak testuje! Wlasciwie jestem tu nowa i juz zakochana ;)
OdpowiedzUsuńGoraco pozdrawiam!
Czekomlekolada