Pragnę chwili spokoju. Uśmiechnę się, ale nie dziś. Dziś zostawcie mnie samą, ze swoimi myślami. Jutro już się dostosuję. Znów zobaczycie mój szeroki od ucha do ucha uśmiech. Ale dziś mnie zostawcie.
~jabłka w cynamonowym pełnoziarnistym cieście drożdżowym podane z
syropem cynamonowym i masą krówkową~
-szczypta soli
-pół łyżeczki cukru
-1/3 łyżeczki cynamonu
-10g rozpuszczonego masła
-50ml ciepłego mleka
-10g rozpuszczonego masła
-50ml ciepłego mleka
-2 małe jabłka
-2 czubate łyżeczki masy
krówkowej
-żółtko do wysmarowania
Mieszamy wszystkie suche składniki. Stopniowo dolewamy mleka wyrabiając ciasto i dodajemy masło. Wyrabiamy przez ok 20 min.(ma być miękkie, elastyczne, ale nie przywierające). Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie "spuszczamy powietrze" z ciasta uderzając w nie. Odstawiamy na kolejne 30min. Jeżeli robimy ciasto wieczorem wkładamy do lodówki, jeżeli przygotowujemy rano, dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Obrane jabłka przecinamy w połowie, wydrążamy, a w puste miejsce nakładamy masę. Połówki jabłka składamy i zawijamy w cisto. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20min. Smacznego ;D
-żółtko do wysmarowania
Mieszamy wszystkie suche składniki. Stopniowo dolewamy mleka wyrabiając ciasto i dodajemy masło. Wyrabiamy przez ok 20 min.(ma być miękkie, elastyczne, ale nie przywierające). Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie "spuszczamy powietrze" z ciasta uderzając w nie. Odstawiamy na kolejne 30min. Jeżeli robimy ciasto wieczorem wkładamy do lodówki, jeżeli przygotowujemy rano, dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Obrane jabłka przecinamy w połowie, wydrążamy, a w puste miejsce nakładamy masę. Połówki jabłka składamy i zawijamy w cisto. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20min. Smacznego ;D
wygląda nieziemsko ! *-*
OdpowiedzUsuńczasochłonne, ale warto czekać :)
OdpowiedzUsuńNo to zostawiam.
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! każdy miewa taki dzień, jutro będzie lepiej :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł. Nigdy jeszcze nie widziałam tak smacznie schowanych jabłek :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka mi pociekła, pycha.
OdpowiedzUsuńistne cudo :3
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane :) JA uwielbiam połączenie jabłka z masłem orzechowym, ale z krówką chyba jeszcze bardziej by mi smakowało :P
OdpowiedzUsuń