czwartek, 10 października 2013

143. Na przekór...

...bo pogoda nie taka. Bo to takie wakacyjnie smaki. Bo ...

~Ananas z kokosowym cieście gryczanym z prażonymi wiórkami kokosowymi~


Ananasa w kokosowym cieście gryczanym:
ok. 300 g ananasa
50 g mąki gryczanej
20 g mąki kokosowej (myślę, że można zastąpić zmielonymi wiórami kokosowymi)
50ml mleka
jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Obieramy ananasa i kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Odsączamy z soku ręcznikiem papierowym. Łączymy ze sobą obie mąki, mleko, jajko, sodę i sól i mieszamy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy łyżką placki, po czym układamy na nich po plastrze ananasa i pokrywamy kolejną warstwą ciasta. Przykrywamy patelnię pokrywką, a gdy ciasto lekko się zetnie, odwracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

12 komentarzy:

  1. ananas i kokos to bardzo dobre połączenie ! egzotycznie dziś u ciebie :)
    nie narzekaj na pogodę, jest taka przyjemna jesienna aura :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie smaki w placuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm ananas w cieście.. musiało być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No jaka pogoda? No jaka! Jesienna! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam ananasa w cieście jeszcze nie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. no i ja też dziś smażę w cieście owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ananasowe placki wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pycha i rzeczywiście z latem się kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ananas i kokos - najlepsze egzotyczne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń