sobota, 5 października 2013

137. Muffiny na płaski brzuch.

Jeśli chcecie wiedzieć jak było na połowinkach, to powiem wam, że nigdy nie byłam na lepszej imprezie. Muzyka świetna, chłopacy... Hmmm, przystojni :P Cud, miód, malina. Jestem bardzo szczęśliwa, że tam poszłam. ^^
A dzisiejsze śniadanie idealne. Takie, które mogę nazwać po imprezowym. Lekko stawne, zdrowe, a przede wszystkim przepyszne :D


~gryczane muffiny dyniowe z kaszą jaglaną z kremem dyniowo-bananowym z ricottą~


 Muffiny dyniowe z kaszą jaglaną:
-60g mąki gryczanej
-2 łyżki kaszy jaglanej
-pół łyżeczki sody
-szczypta soli
-55g puree z dyni
-jajko
-mleko do odpowiedniej konsystencji (ok.1/3 szklanki)*

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i solą. Kaszę prażymy na suchej patelni. Do miseczki wbijamy jajko i dynię. Mieszamy z suchymi składnikami dolewając mleka. Dosypujemy kasze jaglaną i łączymy z resztą ciasta. Papilotki uzupełniamy masą do 2/3 ich wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez 15-18min.

*ciasto ma być bardzo gęste




16 komentarzy:

  1. Będę miała po nich płaski brzuch? Biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a na brak mózgu też masz? jak tak, to zamawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutka uszczypliwosci zawsze spoko ;)

      Usuń
    2. haha, w takim razie ta wypowiedź sugerowałaby brak mózgu u jej autorki. trochę luzu, no!

      Usuń
  3. Takie śniadanie to biorę w ciemno! Do tego ten krem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A krem to po prostu zmiksowana dynia, ricotta i banan?
    Są świetne! Powiedz jeszcze tylko czy kaszę dodajemy surową, tylko podprażoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podinkowałam krem ^^
      Tak, dokładnie tak. Dzięki temu muffiny podczas konsumpcji tak fajnie chrupią :D

      Usuń
  5. podbiłaś moje serce <3 muszę je wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten krem zachwyca mnie w szczególności! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam mąke gryczaną w każdej postaci. a do takich pięknych muffinków... <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mąką i kasza są takie dobre na płaski brzuch? Pokłóciłabym się:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis! Dziękuję za dołączenie go do akcji organizowanej przez mój blog kulinarny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaszę jaglana prażymy surowa i taką dodajemy do masy?

    OdpowiedzUsuń