poniedziałek, 14 października 2013

146. Serniczek crème brûlée!

Nie wygląda, wiem. Za szybko go chciałam i nie pozwoliłam mu ochłonąć w piekarniku, no i to wyciąganie w połowie pieczenia. Na drugi raz się poprawię (jasne... :P) Niemniej jednak. To z ręką na sercu najlepszy serniczek jaki jadłam. W środku niebiańsko kremowy z chrupiącą skorupką.


~Waniliowy serniczek crème brûlée z masłem orzechowym i bananem~


Waniliowy serniczek crème brûlée:
-150g twarogu sernikowego
-50g mascarpone
-jajko
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru (1+1)
-łyżeczka syropu waniliowego
-łyżka skrobi ziemniaczanej

Mieszamy mieszamy ze sobą twaróg z serkiem mascarpone. Wbijamy jajko, wlewamy syrop i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cukru. Wszytko razem dokładnie mieszamy, przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (do 180 stopni) piekarnika. Pieczemy 25 mim. Po tym czasie wyciągamy, posypujemy wierzch łyżeczką cukru i wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika nastawionego na grzanie od góry przez ok 15min  (bez termoobiegu).

17 komentarzy:

  1. jakie cudo ! to nic, że nie prezentuje sie najpiękniej na świecie, jestem w stanie wybrazić sobie za to jak genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tam nie wygląda! Pyszny, to najważniejsze. Zjadłabym takiego!

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja! kupiłam kg sera do serników więc teraz mogę z nimi eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten serniczek zdecydowanie musi wylądować na moim porannym talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Ja tam się nie dziwię, że go wyjęłaśza szybko, zrobiłabym dokładnie to samo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. serniczek świetny, tylko zdecydowanie bardziej wolę go jak ochłodnie :) najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurde, genialny, biorę bez zastanowienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedy fotorelacja ? :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki wielkie za udział w akcji! :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  10. omomom *-*
    musiał być obłędny !

    OdpowiedzUsuń
  11. już przestań, bo przez Ciebie przytyję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wcale nie wygląda źle, a smakował na pewno obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta chrupiąca skorupka to zdecydowanie klucz do sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń