Przy pieczeniu miałam obiekcje, czy ciasto wyjdzie takie jak chcę. Wyszło. Cudownie czekoladowe, sprężyste i wciąż wilgotne. Śmiało mogę przyznać, że to jedno z najlepszych śniadań jakie ostatnio jadłam :D
~Gruszka w bezglutenowym czekoladowym cieście biszkoptowym
podane z jogurtem i miodem kaszubskim~
~Pear in gluten-free chocolate sponge cake served with yogurt and honey~
Gruszka w bezglutenowym czekoladowym ciście biszkoptowym:
-średnia gruszka
-kilka kropli octu winnego
-szczypta soli
-25g skrobi ziemniaczanej
-łyżka mąki kukurydzianej
-3 łyżki karobu
-łyżeczka cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka masła+bułka tarta
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i kilka kropel octu winnego. Ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku wciąż ubijając (ale bardzo krótko). Dodajemy skrobię, mąkę karob i proszek do pieczenia delikatnie mieszając łyżką, aby piana wciąż była puszysta. Wyrównujemy dół gruszki, tak by było można ją bezpiecznie postawić. Naczynko do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na sam środek stawiamy gruszkę, a dookoła przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40min (do suchego
patyczka). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Masz rację, powinnaś zostać cukiernikiem :)
OdpowiedzUsuńJa się zgadzam cukiernikiem u nas:)
OdpowiedzUsuńTak, tak cukiernictwo jest Tobie pisane :)
OdpowiedzUsuńOoo, a ten ocet dodany do bialka co powoduje? :-)
OdpowiedzUsuńPiana duzo latwiej sie ubija i jest sztywniejsza. Dowiedzialam sie o tym niedawno i od tej pory tylko tak robie, pomaga ;)
UsuńGenialna jesteś w takich wypiekach :)
OdpowiedzUsuńobłęd !
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić <3
Genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjeju, fantastyczne śniadanie! tylko pozazdrościć umiejętności :D
OdpowiedzUsuńsuper ! biszkoptowe, lekkie i puszyste ciacha uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! Zrobię :>
OdpowiedzUsuńale ty jesteś utalentowana :) masz głowę pełną pysznych pomysłów i miło, że dzielisz się z nami takimi smakołykami :)
OdpowiedzUsuńczy Tobie cokolwiek w kuchni nie wychodzi? ;)
OdpowiedzUsuńbyle bułka tarta bezglutenowa do blachy
OdpowiedzUsuń