czwartek, 17 października 2013

149. Trafiony, zatopiony! Bezglutenowy biszkopt.

Po wczorajszym sprawdzianie z fizyki zaczęłam się zastanawiać co ja robię na maf-fizie...
Przy pieczeniu miałam obiekcje, czy ciasto wyjdzie takie jak chcę. Wyszło. Cudownie czekoladowe, sprężyste i wciąż wilgotne. Śmiało mogę przyznać, że to jedno z najlepszych śniadań jakie ostatnio jadłam :D


~Gruszka w bezglutenowym czekoladowym cieście biszkoptowym 
podane z jogurtem i miodem kaszubskim~

~Pear in gluten-free chocolate sponge cake served with yogurt and honey~

 
 Gruszka w bezglutenowym czekoladowym ciście biszkoptowym:
-średnia gruszka 
-dwa jajka (białka+żółtka)
-kilka kropli octu winnego
-szczypta soli
-25g skrobi ziemniaczanej 
-łyżka mąki kukurydzianej 
-3 łyżki karobu
-łyżeczka cukru 
-pół łyżeczki proszku do pieczenia 
-łyżeczka masła+bułka tarta

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i kilka kropel octu winnego. Ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku wciąż ubijając (ale bardzo krótko). Dodajemy skrobię, mąkę karob i proszek do pieczenia delikatnie mieszając łyżką, aby piana wciąż była puszysta. Wyrównujemy dół gruszki, tak by było można ją bezpiecznie postawić. Naczynko do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na sam środek stawiamy gruszkę, a dookoła przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40min (do suchego 
patyczka). Podajemy z ulubionymi dodatkami. 


14 komentarzy:

  1. Masz rację, powinnaś zostać cukiernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się zgadzam cukiernikiem u nas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak cukiernictwo jest Tobie pisane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, a ten ocet dodany do bialka co powoduje? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piana duzo latwiej sie ubija i jest sztywniejsza. Dowiedzialam sie o tym niedawno i od tej pory tylko tak robie, pomaga ;)

      Usuń
  5. Genialna jesteś w takich wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeju, fantastyczne śniadanie! tylko pozazdrościć umiejętności :D

    OdpowiedzUsuń
  7. super ! biszkoptowe, lekkie i puszyste ciacha uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ty jesteś utalentowana :) masz głowę pełną pysznych pomysłów i miło, że dzielisz się z nami takimi smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy Tobie cokolwiek w kuchni nie wychodzi? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. byle bułka tarta bezglutenowa do blachy

    OdpowiedzUsuń