wtorek, 15 października 2013

147. Jabłko niespodzianka

Dziękuję za wczorajszy dzień. Dziękuję za przepiękna pogodę. Dziękuję za oczyszczające łzy. Dziękuję za to że jesteś zawsze gdy Cię potrzebuję.


~Pieczone jabłko z orzechami arachidowymi, nerkowcami i miodem
serek wiejski z cynamonem~


Pieczone jabłko z orzechami i miodem:
-duże jabłko
-15g orzechów arachidowych
-15g nerkowców
- 2 łyżki miodu kaszubskiego
-łyżka syropu klonowego
-kilka kropel octu jabłkowego*
-1/4 łyżeczki cynamonu

Jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy górną część (czapeczkę z ogonkiem :)). Wydrążamy je pozbywając się pestek, a wnętrze posypujemy cynamonem. Orzechy niezbyt drobno siekamy. Mieszamy z miodem, syropem klonowym i octem. Przekładamy orzechy do wydrążonego jabłka i przykrywamy jego odciętą częścią. Jabłko umieszczamy w kokilce i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 min (do całkowitego zmiękczenia). Smacznego! :D

*dla tych, którzy nie chcą się tak bardzo zasłodzić :)

11 komentarzy:

  1. pieczone jabłka to typowo jesienne smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wczoraj zafundowałam sobie jabłko z mikrofali, trochę szybciej, a efekt podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone jabłko to zmora dzieciństwa, moja Mama robiła kilka podejść, aby przekonać mnie do tego owocu w formie pieczonej.
    No way.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie tak było z babcią, ale w końcu jej się udało i lubię te jabłka ,ale to chyba jedyny babciny przepis który wolę robić po swojemu :)

      Usuń
  4. Pysznie, jesiennie i rozgrzewająco!

    OdpowiedzUsuń
  5. ...i to jak smakowita niespodzianka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, świetna wariacja :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłkowe śniadanko <3
    Czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pieczone jabłka, ale nawet nie pamiętam kiedy jadłam taki ostatnio.

    OdpowiedzUsuń
  9. musiało być ekstremalnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń