sobota, 8 lutego 2014

263. Zawijany

Przepraszam, ale nie mogłam mu się oprzeć! Obiecuję, że jak tylko moje zdrowie wróci do normy śniadania będą "bardziej normalne". No ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. Zwłaszcza, że tak bardzo lubię drożdże.


Dwa kawałki pszennego cynamonowego placka drożdżowego, kawa z mlekiem.
Two pieces of wheat cinnamon cake yeast, coffee with milk.

Cynamonowy placek drożdżowy:
-ok.500g mąki pszennej
-80g drobnego cukru do wypieków
-szczypta soli
-270 ml mleka
-80g masła/margaryny
-30g świeżych drożdży

-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru
-3/4 łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mleko podgrzewamy wraz z masłem. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże i dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Ciasto wyrabiamy energicznie (ok. 10-15min). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5h. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krócej. Dzielimy je na 3 równe części i cienko rozwałkowujemy na kształt koła (o średnicy ok.28cm). Rozpuszczamy 2 łyżki masła, a 4 łyżki cukru mieszamy z cynamonem. Jeden z rozwałkowanych placków kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy odrobiną masła i posypujemy cukrem cynamonowym. nakładamy drugi placek i postępujemy tak samo. Nakładamy trzeci placek i przystępujemy o nacinania ciasta. Nacinamy je ok 3 cm od środka dzieląc symetrycznie najpierw na 2 części, je na 2 kolejne. Każdą z uzyskanych 4 części nacinamy dzieląc je na połowy, a te znów na połowy. W ten sposób uzyskaliśmy 16 części złączonych środkami. Łapiemy dwie sąsiednie części i wywijamy je 2 razy do środka. Dostępujemy tak samo z kolejnymi 7 parami. Ciasto dobrze jest przełożyć do tortownicy, lub dużej patelni z odczepianą rączką. Pieczemy przez ok. 40-45 min w 180 stopniach. Można podawać bez niczego, ale świetnie komponuje się z powiłam śliwkowymi. No i obowiązkowo z kawusią. Smacznego! :)

P.s  Zdjęcie może ułatwi anonimom odczytanie przepisu :)


22 komentarze:

  1. Takim to i ja bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie masz za co przepraszać! Przecież nie da się oprzeć takiemu śniadaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki wspaniały! pozazdrościć takiego śniadania, jeszcze tylko ciepłe mleko do drożdżowego wypieku.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A za co tu przepraszać? Za drożdżowe śniadanie?!:)
    To doskonały początek dnia, w dodatku pachnący:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o chryste :((((( możesz zostać moją mamą?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja chcę do Ciebie na śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę super! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za co ty chcesz przepraszać!? To raczej my powinniśmy Ci dziękować za ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super! wyszedł ci ten placek i chyba sama rano nie mogłabym się mu oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. za co te przeprosiny to dla mnie kompletnie niezrozumiałe :D chyba że za to, żeś się nie podzieliła!

    OdpowiedzUsuń
  11. cynamon i ciasto drożdżowe - idealne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  12. Za co ty nas przepraszasz? Drożdżowe wypieki z rana smakują obłędnie. A jeszcze kubek ciepłego mleka do tego, ach <3

    OdpowiedzUsuń
  13. W ogóle nie da się zrozumieć przepisu... Także - dzięki wielkie -,-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie :P

      Usuń
    2. Jesli cos Wam wyjasnic, pytajcie. No chyba, ze wolicie nazekac i krytykowac ;)

      Usuń
  14. Zdjęcia aż wołają, aby jak najszybciej zabrać się za to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakiego obiektywu uzywasz i na jakich usfawieniach np. na powyzszych zdjeciach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjecia na razie (na 18- stke dostane lustrzanke ;)) robie cyfrowka sony ;)

      Usuń